Blog

Read the latest news
about Native Advertising

Hvordan skiller native annonser seg fra display annonser?

Bruken av digital annonsering har eksplodert de siste 10 årene takket være smarttelefoner, økt tilgang til internett og et stadig økende fokus på netthandel blant butikker. Det begynner å bli mange år siden besøkende først kunne se at bannere og popup-annonser ble spredt ut over favorittsidene sine. Selv om dette kan ha fungert til å begynne med, har den konstante bølgen av annonser ført til at det de oppfattes som hvit støy; en konstant, monoton bakgrunnslyd – en stimuli man filtrerer bort og overser. De fleste kundene dine vil ikke en gang klare å gjengi hvilke reklamer de så på siden de akkurat var innom.

Hvis leseren oppfatter annonsen din som påtrengende, distraherende eller hvis den forstyrrer det de egentlig ville se da de klikket seg inn på siden, vil de raskt reagere negativt. Derfor bør bedrifter ta en titt på sin egen strategi, kanskje omrokkere litt på budsjettet og gjøre plass til integrerte annonser og native-annonsering.

Hva er native-annonsering?

Den offisielle definisjonen sier at det er en annonseform som samsvarer med formen og funksjonen til plattformen den vises på. Det er med andre ord en type digital annonsering som følger publiseringsplattformens eller nyhetssidens naturlige format i stil og utseende. Hvis du scroller gjennom et nettsted med nyheter, artikler og rapporter om biler, hvor eksempelvis Audi har kjøpt native-plassering, vil Audi-annonsen se ut som de andre artiklene og oppleves som en integrert og naturlig del av den totale leseopplevelsen. Hvis nettstedet du besøker viser relaterte artikler i margen eller nederst på siden, vil annonseplasseringen også ha samme utseende som de andre artiklene den er oppført ved siden av.

Fordi det nettopp oppleves som en naturlig og integrert del av hjemmesiden bidrar native-annonser til å styrke kundenes brand awareness. Selv om kundene ikke klikker på annonsen, vil eksponeringen og den behagelige presentasjonen, over tid påvirke hukommelsen, gjenkjennelsen, preferansen og innstillingen til merkevaren. Litt etter litt vil det dannes flere og sterkere assosiasjoner og kundene vil innta en mer positiv holdning. Som top-of-mind i positiv favør hos kundene, vil native-taktikken kunne gi deg god avkastning i form av økt brand awareness, trafikk og høyere salgstall.

 
Hva er utfordringen med bannerannonsering?


Nesten alle nettsider du besøker har bannerannonser. Annonsene er ofte plassert på de samme stedene og vi har i stor grad lært oss å bare ignorere det som popper opp. Denne atferden kalles for «banner blindness, eller «bannerblindhet» på norsk, og har ført til at klikkraten på slike annonser har gått kraftig ned. 

Banner blindness har også gjort det vanskelig å måle hvor effektiv annonsen er. Valgte kunden bevisst å ikke trykke fordi han ikke var interessert, eller traff den en i målgruppen som scrollet rett fordi på grunn av den forventede plasseringen? Utfordringene med å måle effekt og ROI gjør følelsen av å måtte stå til ansvar foran en oppdragsgiver uten å kunne vise til kampanjens konkrete resultater til en følelse man vil være foruten.

Som et element som påvirker arbeidsflyten og leseropplevelsen, avdekket en undersøkelse at ca. 64 % av forbrukerne oppfatter bannerannonser som irriterende. Dette har blant annet ført til at hele 80 % av alle internettbrukere har installert en eller annen form for adblock.

Med andre ord føler folk at annonser kan ødelegge brukeropplevelsen og det er da lett at  negative assosiasjoner knyttes opp mot aktuelle annonsører .

Hvordan skiller native-annonser seg ut?

 

Mens banneret forstyrrer flyten, bidrar native-annonsen til en behagelig scroll. Der banner- og popupannonser ofte oppfattes som irriterende, er native-annonser designet for å fange leserens oppmerksomhet på en effektiv og høflig måte. Som en naturlig plassert artikkel som matcher resten av det redaksjonelle innholdet på siden ser native-annonsen ut til å høre hjemme. 

Denne typen plassering er ideell av flere grunner. Fordi den oppfattes som en naturlig del av siden har den en større sannsynlighet for å bli sett. Som med Audi-annonsen i bilmagasinet er den en del av det kunden har kommet for å se. I samme stil og format som alt det andre, sklir den enkelt inn som en artikkel man vil trykke på og lese.

Native-annonsering passer også utmerket om du har en nisjebedrift eller en spesifikk målgruppe. Hvis du selger moteklær for den sporty og kjøper native-plasseringer på et nettsted ment for idrettsutøvere er det kanskje sannsynlig at leseren allerede er interessert i ditt produkt. Rett plassering kan skape en vinn-vinn. 

Mye har endret seg siden pandemien kom i 2020, særlig når det kommer til nettbruk og medier. I dag bruker kundene mye av tiden sin til å surfe på nett eller å scrolle på telefonen. Dette gjør at native annonsering er en smart ting å implementere i neste markedskampanje. Da kan du utnytte den økte digitale bruken på en måte som gir deg flere klikk, trafikk og ikke minst mer salg.

Hva nå?

Å forstå oppsidene og de langsiktige fordelene native annonsering kan gi er viktig. Som et brand bør ditt neste steg være å skaffe deg et verktøy som enkelt kan hjelpe deg med å lage, plassere, overvåke og optimalisere native kampanjer på gode norske nettsider med mye trafikk. 

Visste du dette om Readpeak?

  • Readpeak-plattformen er gratis, og du kan ta den i bruk allerede nå ved å registrere deg under
  • Du betaler kun for faktiske klikk med priser helt ned i 99 øre (0,99-19,20) EDITOR: The money market is volatile. Check for changes in the exchange rate/currency)
  • Det tar kun 15 minutter å sette opp en kampanje
  • Du kan følge kampanjen din i sanntid
  • Du kan målrette annonseringen din basert på lesernes interesser og/eller geografiske plassering
  • Muligheter for å lage konverteringsmål for kampanjen og optimalisere på det
  • Se lesernes medie- og kanalspesifikke lesetider
  • Du kan velge mellom hundrevis av forskjellige kvalitetsmedier å plassere ditt innhold i

Ønsker du et 30-minutters online møte med oss?

Den beste måten å komme i gang med effektiv native-annonsering, er å booke et gratis online-møte med oss. Da vil dere vil få servert inspirerende case-historier fra virkeligheten, presentasjon av plattformen og ikke minst innsikt i de beste native-annonseringsstrategiene akkurat nå. Sammen finner vi ut hvordan native-annonsering kan gi deg de beste resultatene i din markedsføringsstrategi.

Book et møte

Registrer deg gratis: